مجموعه فزاینده‌ای از شواهد نشان می‌دهند که هوایی که ما تنفس می‌کنیم علاوه بر سلامت جسمی بر سلامت روانی ما هم تاثیر می‌گذارد.

pollution

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از یواس‌ای تودی دهه‌ها ست که روشن شده است آلودگی هوای ناشی از ماشین‌ها، صنایع سنگین و آتش‌سوزی‌های جنگلی در بیماری‌های ریه و قلب دخالت دارند. میزان‌های مرگ در روزهای که آلودگی هوا در بدترین وضعیت آن است، بدتر هستند.

همین ذرات آلاینده را به مغزهای ما هم می‌رسند و بالقوه باعث افزایش میزان هورمون‌های استرس و ایجاد التهابی می‌شوند که می‌تواند به زوال عقل و نیز مشکلات سلامت روانی بینجامد.

بررسی‌ها رابطه میان قرارگیری کوتاه‌مدت به آلودگی هوای شدید و افزایش خطر مراجعه سرپایی و بستری شدن به علت افسردگی یا اضطراب را نشان داده‌اند.

حتی میزان کم آلودگی هم بر سلامت روان موثر است

پژوهش جدیدی که هفته گذشته منتشر شد رابطه‌ای میان این عوارض روانی و قرارگرفتن چندین ساله به میزان‌های نسبتا پایین آلودگی هوا را نشان داد.

مارک ویسکوپف، متخصص اپیدمیولوژی در دانشکده تی‌اچ چن بهداشت عمومی که در این بررسی شرکت نداشت، اما بررسی‌های مشابهی را انجام داده است، می‌گوید آلودگی «بیشتر یک عامل مشارکت‌کننده» در مشکلات سلامت روانی است و به طور فزاینده‌ای بررس ‌های بیشتری این ارتباط را تایید می‌کنند.

این بررسی جدید که در ژورنال JAMA Psychiatry منتشر شده است، اطلاعات بهداشتی از حدود ۴۰۰۰۰۰ نفر عمدتا سفیدپوستان بزرگسال را در بریتانیا گردآوری کرده است. این بررسی اطلاعات درباره محل زندگی این افراد درابتدای این بررسی یکده‌های را با داده‌های مربوط به سوابق پزشکی، سبک زندگی و آلودگی هوا ترکیب کرد.

سپس پژوهشگران افراد شرکت‌کننده در این بررسی را بر حسب میزان قرارگیری در معرض آلودگی هوا به چهار گروه تقسیم کردند.

آنها دریافتند که افراد قرارگرفته در معرض کمترین مقدار آلودگی هوا با کمترین احتمال دچار افسردگی یا اضطراب تشخیص داده می‌شوند.

این خطر با افزایش میزان آلودگی هوا به طور یکنواخت افزایش پیدا نمی‌کند. بر  عکس، در گروه در رده دوم از لحاظ بالاترین میزان قرار گرفتن در معرض آلودگی قرار داشتند، بیشترین افزایش در هر دو عارضه را نشان دادند.

مردان نسبت به زنان در این بررسی ظاهرا آسیب‌پذیری بیشتری به اثرات ذرات معلق کوچک آلاینده  نشان دادند. بررسی‌های حیوانی هم اثرات مشابهی را نشان می‌دهد:‌ یک بررسی نشان داده که موش‌های نر با احتمال بیشتری نسبت به موش‌های ماده پس از قرار گرفتن در معرض دود گازوئیل دچار التهاب عصبی می‌شوند.

هنوز روشن نیست که آلودگی هوا چه مقدار بر سلامت روانی تاثیر می‌گذارد. کارشناسان می‌گویند ممکن است میزان اثر بر یک فرد اندک باشد، اما اثرات کلی در کل یک جمعیت بسیار بزرگ خواهد بود.

آلودگی هوا تصمیم‌گیری شما را مختل می‌کند

در مقابل دسترسی به فضای سبز در برابر آلودگی هوا ممکن است تغییراتی را در سلامت روانی ایجاد کند. بسیاری از بررسی‌ها رابطه‌ای میان کیفیت هوا و سلامت روانی را نشان داده‌اند که رابطه میان دو عامل را باورپذیرتر می‌کند.

یک بررسی قبلی ک در آن از یک اپلیکیشن تلفن همراه برای اندازه‌گیری میزان آلودگی هوا استفاده شده بود و آن را با گزارش‌های کاربر درباره تغییرات خلقی ارتباط داده بود. این بررسی نشان داد با افت کیفیت هوا علائم افسردگی در افراد بدتر می‌شود. یک بررسی دیگر در آمریکا  توانایی افراد در تصمیم‌گیری پس از قرار گرفتن در معرض مه‌دود را مورد سنجش قرار داد. این بررسی نشان داد که افراد پس از قرارگیری در معرض مه‌دود با احتمال کمتری در جهت منافعشان تصمیم می‌گیرند.

بررسی‌های شی چن، اقتصاددان سلامت در دانشگاه ییل درباره اثرات آلودگی بر سلامت روان در کشورهای در حال توسعه مانند هند و چین نشان داده است که میزان‌های بالای آلودگی هوا شادمانی کوتاه‌مدت را کاهش می‌دهد و علائم افسردگی را شدت می‌بخشد.

چن می‌گوید از اینکه این بررسی جدید در بریتانیا نشان داد با میزان نسبتا کمک آلودگی تغییراتی در سلامت روانی ایجاد می‌شود، باعث شگفتی او شده است.

او گفت: «پیام اصلی این بررسی جدید این است که مقدار کمتر قرارگیری در معرض آلودگی هوا اما برای مدتی درازتر هنوز می‌تواند تفاوتی ایجاد کند و ممکن است اثر نابجایی بر سلامت روانی داشته باشد.»

کد خبر 740085

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار پزشکی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha